gyerekjoga6

A jóga számos eszközt kínál a gyermekek számára is, hogy felszínre kerüljenek a bennük rejlő lehetőségek. A jógagyakorlás segíti őket abban, hogy koncentráltak, fegyelmezettek és kiegyensúlyozottak legyenek.

A 90 perces foglalkozások játékos elemeket, jógapózokat, légzőgyakorlatokat, meditációs, koncentrációt fejlesztő, vizualizációs és relaxációs technikákat, valamint kreatív tevékenységeket és közös zenélést is magukban foglalnak.

Az ászanák (jógapózok) által a gyermekek felfedezik, elfogadják és fejlesztik testük adottságait, fejlődik koordinációs és koncentrációs képességük, rugalmassá válik testük, ami megnyilvánul a személyiségükben is.

Hangsúlyt kap a helyes testtartás, a gerinc, az izmok és ízületek szisztematikus átmozgatása, az idegrendszer érésének elősegítése és a két agyfélteke harmonizálása.

A pránájámák (légzőgyakorlatok) a gyermekek érzelmi és mentális kiegyensúlyozottságához járulnak hozzá.

Segít a stresszel való megküzdésben, a mindennapok kihívásainak kezelésében.

A csoportos együttlét és célzott gyakorlatok által a gyermekek megtanulják oldani és kezelni nyugtalanságukat, szorongásaikat, félelmeiket, impulzív érzelmeiket

A csoportos gyakorlatokkal, játékokkal fejlődik érzelmi intelligenciájuk, kreatív kifejezőkészségük és önkifejezésük.

További gyakorlatok (hanggyakorlatok, vizualizációs technikák, meditációt előkészítő gyakorlatok, relaxáció és közös éneklés) az ellazulás képességét, az önfegyelmet, és a belső tisztaságot idézik elő. Hozzájárulnak a koncentráció, a figyelem és a memória fejlődéséhez. A különféle vizualizációkkal a gyerekek mozgósítják belső világukat, érzelmi kapacitásukat.

A foglalkozások része a Jóga Nidrá (jógikus mélyrelaxáció), Swami Satyananda Saraswati által kifejlesztett különleges mélyrelaxációs módszer, melynek segítségével megvalósul a teljes fizikai, mentális, és érzelmi ellazulás. A Jóga Nidrá gyakorlásával nő a fizikai és szellemi teljesítőképesség, javul a koncentráció és az emlékezőkészség.