Az étel megfelelő sorrendben történő elfogysztásának módszere a hat rasza rendszerén alapul. Mindig a madhura rasza ( édes reakció ) ételt kell először fogyasztani, és ezeknek kell megtölteni a gyomor egyharmad kapacitását. Ezen ételek közé tartozik a búza ( csapáti, kenyér ), a legtöbb hüvelyes és a legtöbb édesség. Ezek az ételek általában szilárdak vagy félszilárdak. Testet építő anyagokat képeznek (fehérjéket, aminosavakat ) a test rendszerében. A madhu rasza ételeket mindig először kell fogyasztani és többet, mint más raszákból, kivéve madhu rasza betegségekben, mint pl. túlsúly és cukorbetegség.
Madhura rasza ételek fogyasztása után az amla és lavana raszákat ( savanyú és sós hatás ) kell fogysztani. Ezek az ételek levesből, főtt zöldségekből, folyékony dhalokból ( hüvelyesekből készült leves ) és friss joghurtból állnak. Ezeknek az ételeknek szintén a gyomorkapacitás egyharmadát kell megtölteniük. Mivel folyékonyak és kevésbé koncentráltak, mint a madhura rasza ételek, ezekből többet lehet fogyasztani, hogy a gyomorkapacitás egyharmadát kitegyék. Az étkezés végén rizst fogyasszunk. Bár a rizs madhura rasza természetű, étkezés végén fogyasszuk kis mennyiségben, hogy jóllakottnak érezzük magunkat.Jó tudni, hogy ha túl sok rizst fogyasztunk napi szinten, az a cukorbetegség oka lehet.
Ha az étkezésben keserű, csípős vagy fanyar ételek szerepelnek, fogyaszthatjuk az elején étvágygerjesztőként, vagy étkezés közben. Az ételeknek madhura raszával kell kezdődniük és befejeződniük.

Dr. Oberkamp Mária

Ájurvéda a mindennapokban