Sokszor hallani és olvasni jobbnál-jobb posztokat, cikkeket két témában. Általában az egyik arról szól, hogy miért fontos előre megtervezni a napunkat, a másik mottót az “Élj a pillanatnak!”, vagy “Áramolj!” lendületes felkiáltása.

Bármelyiket is olvassuk, nyugodtan dőljünk hátra és gondolkozzunk el, vizsgáljuk meg az elénk tárt pozitív gondolatokkal teli állításokat. Ugyanígy tegyünk ha olvasunk, vagy hallunk egy frappáns idézetet, gondolatot. Használjuk az eszünket!

Miért lehet előnyös mindkét életvezetési tanácsot elsajátítanunk? A személyes tapasztalatom az, hogy mindkettő dolgot akkor tudjuk jól és helyesen használni ha figyelembe vesszük a helyet, az időt és a körülöttünk zajló eseményeket.

Tervezzünk meg a napi programjainkat!

Érdemes egy keretet adni a napunknak, akár észben tartva, akár egy határidőnaplót vezetve, vagy telefonos naptárt, egyéb eszközt használva arra, mik a napi elintéznivalók, fontos események, amikről nem feledkezhetünk meg. Ez azért praktikus, mert így könnyebben áttekinthetővé válik, hogy mennyire tudod ” élni” az életed. Máris megfigyelheted magad, hogy akadnak-e olyan napok, mikor túl sok dolgot szeretnél elintézni, túl sok találkozót tervezel be egy napra, avagy pont az ellenkezője a naptár üresen “tátong”. Nyilván egyik életvitel sem lesz hosszútávon kifizetődő, sem testileg, sem lelkileg. Hogy miért?

A túlhajszolt ember azzal teszi tönkre magát, hogy nem hagy magának pihenőt, sokszor akár az étkezést is kutyafuttában oldja meg, rendszertelenül táplálkozik és általában rossz minőségű ételeket vesz magához.A stressz a mindennapjai szerves része. Olyannyira agyonterhelt, hogy gyakran nem csak saját magát hanyagolja el, hanem a családját, barátokat is. Magadra ismertél? Változtass! Ha nem tudod hogyan tedd, akkor mindenképpen keress fel szakembert, életviteli vagy életmód tanácsadót. Erre azért lesz szükséged, mert a rendszertelen táplálkozás, a stresszes életmód nagyon súlyos betegségek kiváltó okai lehetnek. A rendszeres testmozgást iktasd be az életedbe. A jóga azért nyújthat segítséget számodra, mert lelassít, megnyugtat, kiegyensúlyoz. Ezenkívül egy olyan komplex rendszer, mely megoldást tud nyújtani az egész életedet illetően.

A szürke, ingerszegény, ellaposodott élet sem túl biztató perspektíva. A munkán kívül ( ha van olyan ) gyakran érzel levertséget, kedvtelenséget, fáradságot és hajlamos vagy a délutánjaidat tévénézésre pazarolni,akkor neked szintén javallott lehet egy kis felpezsdülés, életöröm azonnali kézhezvétele. Kezdj el kirándulni! Gondold végig gyerekkorodban mely helyek voltak azok amikre most is szívesen emlékezel?! Ha nincs túl messze, látogass el oda valamelyik délután. ( Távolabbi hely esetében hétvégén.) Keress magadnak egy hobbit! Mi volt az a tevékenység amit sokáig dédelgettél a szívedben, de feladtad, lezártad vagy talán sosem vágtál bele? Itt az idő! Sosincs késő elkezdeni olyan dolgot ami örömöt nyújt a testünknek, lelkünknek. Ha nincs ötleted, kevés a barátod, akkor látogass el hozzánk, itt biztos olyan családi hangulatra lesz, amelyben jól fogod érezni magad. A jóga személyes törődést, sikert és fejlődést garantál.

Légy spontán!

Ha váratlan helyzet elé állít az élet, ami lehet jó vagy rossz, mindig fontold meg érdemes-e a napi ” sémát” követnünk, hiszen a terveket magunknak szőttük. Tartsd szem előtt, hogy a magaddal való törődés és a szeretteidre való odafigyelés lesz az ami boldoggá teszi az életed.inspiráció1

Legyél képes lemondani fontosnak hitt találkozókat, hivatalos ügyeket olyan emberekért, akik szeretnek és odafigyelnek rád!

„Betegségemtől kaptam valami mást is. Mondhatnám, megtanultam elfogadni a dolgokat úgy, ahogy vannak, feltétel és szubjektív tiltakozás nélkül igent mondani annak, ami van -elfogadni a lét feltételeit, ahogy én látom és értem őket, elfogadni saját természetemet, amilyen éppen vagyok. Csak betegségem után értettem meg, hogy milyen fontos teljes egészében vállalni sorsomat.”
(Carl Gustav Jung)