A fenti cím úgy is hangozhatna: a jógaórán elégetett kalória mennyisége.

Tény, hogy azok számára, akik a manapság elérhető számtalan óratípus, mozgásforma közül a hatha jógát választják, nem az energiafelhasználás mértékét tartják elsődleges szempontnak. Az ászanagyakorlást választók estében, sokkal jelentősebb a test és a tudat összekapcsolásának igénye, a bensőséges környezet és hangulat, a relaxálás lehetőségének keresése.

Az energiafelhasználást előtérbe helyező és a mozgásformákat ebből a szempontból rangsoroló írások azonban sokszor tévesen formálják a közvéleményt, amikor a jógaórákat egy kalap alá véve a sor végére helyezik a hatha jóga órákat.

A jóga csodálatos rendszere – azon túl, hogy sokkal többet takar, mint testgyakorlást – az ászanagyakorlás szegmensén belül is színes skálát kínál. Az órarendekben felelhető óratípusok a pihentető, resztoratív óráktól kezdve egészen a funkcionális edzések eredményeivel vetekedő órákig számtalan lehetőséget kínálnak. Ezért is nagyon fontos tudatosítani, hogy a hatha jógának is több típusa létezik, vagyis az ászanák különféle készlete más-más körülmények közt, eltérő stílusban gyakorolható, és ennek megfelelően az elért eredmények is természetesen különbözőek. Választásunkkor tehát mindenképpen érdemes saját célkitűzéseinket szem előtt tartani.

Mivel a szervezet fizikai aktivitás közbeni energiafelhasználása a testedzés intenzitásától nagymértékben függ, ezért azok számára, akik ideális testsúlyukat ászanagyakorlással szeretnék megtartani vagy elérni, mindenképpen az intenzívebb gyakorlási stílusok közül érdemes választani. Ilyenek pl. a napüdvözleteket vagy azok elemeit alkalmazó dinamikus, ún. vinyászás jógaórák. Az órákon felhasznált kalória mennyiségét mindenkire érvényes számszerű adattal lehetetlen meghatározni, hiszen ez az érték számos egyéni jellemző függvénye, amely még ugyanazon személy esetében is változó. Aki kíváncsi rá, hogy egy adott órán szervezete éppen hány kalóriát használt fel, pulzusszám mérő óra segítségével könnyen megtudhatja ezt az adatot.

/A Sudevi Spirit oktatójának, Kocsis Dézi írása/