A kulcs. Na igen. Nem, most nem a mennyország kulcsát keresed, habár biztos van, akinek ez jut eszébe a csípőnyitásról.

Hogyan is történik mindez, mi az amitől nem megy, mi az ami többet árt, és mi az ami használ?

Képzeld el a csípőd úgy, mint egy kaput. Ha ez a kapu zárva van előtted, akkor mit csinálnál? Hogyan nyitnád ki? A zárat törnéd fel? Esetleg óvatosan feszegetnéd amíg át nem férsz rajta?

Én azt mondom, a kulcs ott van a zsebedben.

A kulcs maga több fontos részből áll. Egyrészt felkészülést igényel, erős csípőt és combizmokat, térdeket és bokákat. Másrészt olyan könnyű, biztonságos mozgásokat amelyek a szükséges izmokat, izomcsoportokat húzzák és csavarják, irányaik pumpálóak és spirálisak. A feszítésre, nyújtásra is szükség van, ám az nem központi része, csak segítője, úgymond következménye a folyamatnak. Meggondolatlanul alkalmazva a leggyakoribb jógasérülések okozója.

Röviden:

Mi az amitől nem megy? – Nem megfelelő a technika, keveset, vagy nem dolgozol érte “odabent”.

Mi az ami többet árt mint használ? – Fizikai erő akarattal fűszerezve, vagyis feszítés, fájdalom, túlnyújtás.

Hogyan történik? – Lassan, gyengéden, megismeréssel.

Ahogy a kulcsot elfordítod a zárban szépen, odafigyelve, úgy fog majd a csípőd is nyílni. Feszegetés helyett gyengédség, “nehéz” fizikai erő helyett a tudatod ereje, az intelligenciád. Csatold fel az ejtőernyőd is, mert lehet, az ott rejtett feszültség az égbe fog repíteni. Vagy végy fel egy nehéz páncélt mint a Vasember, horgonyozd magad a föld középpontjához. Mert ott a zárt szelencében lakik minden démonod, félelmeid szomszédságában. De mégis, látnod kell, megismerni, feloldani mindent, amit ide temettél. Ez az első és a legfontosabb lecke a lélek harcosának, kihagyhatatlan manőver a jóga, a lelki fejlődés útján.  

Üdv.: Zsolt

Csípőnyitó-erősítő jóga workshopjaim:

Nov. 20.      16:30-19:30

Dec. 4.        16:30-19:30

Dec. 18.      16:30-19:30

Cím: Budapest 1051 Vigyázó Ferenc utca 4.

Részvételi díj: 3000 Ft/ alkalom