A jóga és a vele járó légzésgyakorlatok, azaz a pránajám nagy segítséget nyújthat a leszokni kívánó dohányzóknak. A pránajám azért hasznos támasz, mert egy káros szokást helyettesít egy egészségessel. Pár perc befelé fordulás, meditálás, könnyen ráébreszt bennünket arra is, hogy többre becsüljük az egészségünket, mint pár slukk nikotint.
 
 
 
 

Pranayama

A pranayama (magyarosan pránajám) szó a szanszkrit ”prana” és “ayama” szavak összetételéből származik. A prana jelentése vitalitás, energia és légzés. Ayama annyit tesz mint elnyújtás, bővítés. Tehát a pránajám alapvetően a légzés kontrolljáról, kibővítéséről szól. Alkotóelemei olyan gyakorlatok melyek be és –kilégzésből, illetve levegő bent és kint tartásból állnak. Jóga mesterek mondása szerint egy ember élete nem években mérhető, hanem a levegővételek számában.

Mély levegővétel

A légzés vegetatív funkció, azaz anélkül is csináljuk, hogy gondolnánk rá. Azonban a hétköznapi, nem tudatos légzés nem igazán mély. A pránajám gyakorlásának elkezdéséhez, először is figyelmet kell fordítani a légzésre. Tartsd egyenesen a hátad. Ahogy belélegzel érezd, hogy a levegő a legalsó részeket tölti meg először, kitolva a gyomrot. Majd átjárja a tüdő felsőbb részeit megtöltve a bordakosarat és végül feljut a mellkasba és a torokba. Kilégzésnél gyengéden de határozottan próbálj annyi levegőt kitolni amennyit csak lehet, minél kevesebb elhasznált pangó levegő maradjon bent. Lélegezz lassan és mélyen, kizárólag orron keresztül.

A levegő visszatartása

Amint sikerül ráérezni a mély légzésre, tovább léphetsz a légzés kontrollban, a visszatartás bevezetésével. Először is meg kell bizonyosodnod, hogy egyenletes a levegővételed. A ki- és a belégzés legyen ugyanolyan hosszú, figyelheted a szívverésed ütemét, esetleg egy óra másodperc mutatójának kattanását vagy egyszerűen magadban számolsz. Próbáld elérni, hogy három másodpercig szívod befele a levegőt majd szintén három másodpercig fújod ki. Ha megvan ez légzésritmus, a belégzés végén ne fújd egyből ki a levegőt, hanem 3 másodpercig tartsd bent. A kilégzés végén pedig tartsd kint a levegőt szintén 3 másodpercig. Ezt a ciklust folytasd néhány percig.

Brahmari

Sukumar Shetty ismert jóga terapeuta a dél indiai Samse faluból. Hangfelvételeket készít melyek elősegítik a dohányzásról való leszokást. Az általa javasolt egyik gyakorlat a brahmari mely az ő megfogalmazása szerint “a nőstény méhek hangjának imitálása”. Vegyél egy mély levegőt, a torkot kicsit összehúzva, hogy lassítsd a légáramlást. Kilégzésnél próbálj olyan zümmögő hangot adni, mint a méhek. Mesterek szerint a brahmari az álmatlanság ellen is hatásos.